Ivo Michiels overleden

Ivo Michiels is zondagochtend overleden in Le Barroux in de Franse Vaucluse, waar hij reeds geruime tijd woonde. Hij zou op 8 januari 2013 negentig jaar worden. Ivo Michiels zal in Le Barroux worden begraven op woensdag 10 oktober 2012.


Ivo Michiels_Mag ik sprekenIvo Michiels werd in 1923 als Henri Ceuppens geboren in Mortsel bij Antwerpen. Na de oorlog ontwikkelde hij zich als  romancier en essayist, daarnaast was hij actief als journalist, richtte diverse literaire tijdschriften op en doceerde aan kunst- en toneelacademies. Ook werkte hij mee aan programma's voor radio en televisie en schreef scenario's voor speelfilms en documentaires. Hij geldt als één van de grote modernistische, experimentele schrijvers van de twintigste eeuw.

 

In 1977 kreeg Michiels de Staatsprijs voor Verhalend Proza voor 'Een tuin tussen hond en wolf', in 1990 de Emiele Bernheim-prijs voor zijn hele oeuvre en in 1993 de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Zijn werk is onder meer vertaald in het Frans,  Duits, Hongaars, Pools, Spaans en Noors. De Engelse vertaling van 'Het boek alfa' en 'Orchis militaris' door Adrienne Dixon verscheen onlangs bij Green Integer in Los Angeles.

 

Michiels voltooide twee grote romancycli: het vijfdelige 'Het boek Alfa' (een integrale herdruk verscheen in 2007 met een inleiding door Peter Verhelst) en het tiendelige 'Journal brut'. De laatste reeks is voltooid met de roman 'De Mirakelen, Elizabeth, De Mirakelen' (2001).

 

In 2011 werkte Ivo Michiels nog samen met uitgeverij De Bezige Bij aan een reconstructie van 'Journal Brut'. Die verscheen  onder de titel 'Mag ik spreken?' Bovendien verscheen er in 2011 ook een op interviews gebaseerde biografie, 'Meer dan ik mij herinner. Gesprekken met Ivo Michiels', van de hand van Sigrid Bousset.

 

Op 8 september 2012 voltooide hij zijn laatste werk 'Maya Maya', dat geheel volgens plan op 8 januari 2013 zal verschijnen.

gepubliceerd op: 2012-10-08

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen