Else Otten Übersetzerpreis 2012 voor Christiane Kuby

Na rijp beraad heeft de jury met als voorzitter Heinz Eickmans unaniem besloten de Else Otten Übersetzerpreis 2012 toe te kennen aan Christiane Kuby voor haar vertaling van 'Godenslaap' van Erwin Mortier. De vertaling 'Götterschlaf' verscheen in 2010 bij uitgeverij DuMont in Keulen.


Götterschlaf - Erwin Mortier.jpgMet deze prijs bekronen het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en het Nederlandse Letterenfonds om de twee jaar de beste literaire vertaling in het Duits van een Nederlandstalig boek. De prijs bedraagt 5.000 euro, de uitreiking zal in januari 2013 plaatsvinden in Berlijn

en wordt in samenwerking met het Literarisches Colloquium Berlin georganiseerd.

 

Christiane Kuby vertaalt sinds de jaren negentig Nederlandstalige literatuur, poëzie en non-fictie. Ze bouwde een indrukwekkend vertaaloeuvre op dat op dit moment zo'n 62 verschillende titels telt. Naast 'Godenslaap' van Erwin Mortier vertaalde zij onder meer werk van Kader Abdolah, Jeroen Brouwers, Carl Friedman, Marie Kessels, Herman Koch, Tomas Lieske, Tonnus Oosterhoff, Leo Pleysier, P.F. Thomése, Helga Ruebsamen en Jan Verplaetse.

 

De jury van de Else Otten Übersetzerpreis 2012 bestond uit Prof. Dr. Heinz Eickmans (voorzitter), vertalers Waltraud Hüsmert en Andreas Ecke en recensent Hermann Wallmann.

 

De Else Otten Übersetzerpreis werd in 1999 in het leven geroepen door het Nederlandse Letterenfonds en het Literarisches Colloquium Berlin. Hij wordt gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Eerdere winnaars waren Andreas Ecke, Waltraud Hüsmert, Hanni Ehlers, Helga van Beuningen, Marlene Müller-Haas en Gregor Seferens.

 

Else Otten (1873-1931), naar wie de prijs is vernoemd, was in de vorige eeuw een van de actiefste vertalers van Nederlandstalige literatuur in het Duits. Zij vertaalde 'Majesteit' van Louis Couperus ('Majestät', 1895) en werk van onder meer Frederik van Eeden, Justus van Maurik en Herman Heijermans.

 

Een overzicht van de vertalingen van Christiane Kuby vindt u in de Vertalingendatabase.

gepubliceerd op: 2012-10-10

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen