AKO Literatuurprijs 2012 voor Peter Terrin

De Vlaamse schrijver Peter Terrin kreeg in Den Haag de prestigieuze AKO Literatuurprijs voor zijn roman 'Post Mortem'. De jury noemde het boek "een magistrale bespiegeling van de literatuur". Peter Terrin werd reeds twee keer eerder genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, maar met 'Post Mortem' was het ditmaal raak. De uitreiking vond plaats in de Centrale Bibliotheek van Den Haag en de winnaar werd bekendgemaakt in een rechtstreekse uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.


Cover_Peter Terrin_Post Mortem'Post Mortem' is de eerste roman van Terrin waarin een dramatische gebeurtenis uit zijn eigen leven centraal staat. De roman is een vernuftig spel met verbeelding en werkelijkheid en neemt de lezer mee op een tocht door een literair spiegelpaleis. In 'Post mortem' vat een schrijver het plan op om zijn eigen biografie te schrijven. Maar het noodlot slaat toe en zijn dochtertje Renée wordt getroffen door een zeldzaam herseninfarct. 'Post Mortem' is een even intense als ingenieuze roman over de begeestering van een schrijver, de liefde van een vader voor zijn dochter en de angst van een man om na zijn dood zijn leven te verliezen.

 

"Er zijn boeken die men wil geschreven hebben, en boeken die moeten geschreven worden," zei een emotionele Terrin toen hij zijn prijs in ontvangst nam. "'Post Mortem' veranderde helaas van het ene boek plots in het andere". Hij droeg zijn prijs op aan "zijn grote voorbeeld". "Niet Hermans, Elsschot of Camus, maar een meisje van acht, Renée, die de voorbije vier jaar dag na dag haar vader geleerd heeft nooit op te geven."

 

De AKO Literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Met het prijzengeld van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters is de AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in het Nederlands taalgebied. Peter Terrin volgt Marente de Moor op, die vorig jaar won met 'De Nederlandse maagd'.

gepubliceerd op: 2012-10-31

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen