Chika Unigwe wint de NLNG Prijs voor Literatuur

Chika Unigwe, auteur van 'On Black Sisters' Street' is tot winnaar verkozen van de Nigeriaanse NLNG Prijs voor Literatuur 2012 en mag het felbegeerde prijzengeld van 100.000 US Dollar mee naar huis nemen.


On Black Sisters' Street_Chika Unigwe_bericht.jpgDonderdag 1 november werd op een persconferentie in Lagos door de voorzitter van de jury die de ingezonden titels moest beoordelen, professor emeritus Ayo Banjo, bekend gemaakt dat de in België wonende Nigeriaanse auteur de prijswinnaar was.

 

'On Black Sisters' Street' stond op de lijst van de laatste drie titels. De andere twee titels waren: 'Only a Canvas' van Olusola Olugbesan en 'Onaedo: The Blacksmith's Daughter' van Ngozi Achebe.

 

De prijs werd gesticht in 2004 door Nigeria Liquefied Natural Gas (NLNG) Limited om het auteurschap en de ontwikkeling van de Nigeriaanse literaire cultuur te stimuleren en te promoten. Chika Unigwe is de eerste buiten Nigeria wonende Nigeriaanse auteur die de prijs wint.

 

Chika Unigwe behaalde haar Doctoraat in de Letteren aan de Universiteit van Leiden en heeft romans en kortverhalen in verschillen anthologieën, tijdschriften en weekbladen gepubliceerd, onder meer in 'Wasafiri', 'Moving Worlds', 'Per Contra', 'Voices of the University of Wisconsin' en 'Okike' van de Universiteit van Nigeria. In 2003 werd Chika Unigwe genomineerd voor de Caine Prize for African Writing. In 2004 won ze de BBC Short Story Competition en een Commonwealth Short Story Competition award. Haar kortverhaal belandde in de top 10 van de Million Writers Award for best online fiction.

 

'On Black Sisters' Street' is de Engelse vertaling van 'Fata morgana', dat ook in het Duits en het Hongaars werd vertaald.

gepubliceerd op: 2012-11-06

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen