High Impact: Literatuur uit de Lage Landen

Flanders House London en de Nederlandse Ambassade in het Verenigd Koninkrijk presenteerden van 14 tot 19 januari 2013 onder de titel 'High Impact' een tournee van zes Nederlandstalige auteurs langs zes Engelse steden om tijdens zes avonden vol lezingen en debatten de beste literatuur uit Vlaanderen en Nederland in Engelse vertaling voor te stellen. De rondreis eindigde in Londen met een gala van alle deelnemende auteurs uit het Verenigd Koninkrijk en de Lage Landen. De auteurs die het Verenigd Koninkrijk bezochten waren Lieve Joris, Herman Koch, Ramsey Nasr, Peter Terrin, Chika Unigwe en Judith Vanistendael. Geert Mak voegde zich bij hen in Londen.


 

De deelnemende auteurs zijn prijswinnaars en bestsellerauteurs in eigen land, schrijven allemaal in het Nederlands, maar komen uit twee verschillende landen – België en Nederland. Twee van Engelands naaste buren die een van de meest opwindende literaturen produceren in Europa en waarover het Engelstalige publiek te weinig weet, net zoals zij weinig weten over elkaar. Voor het eerst kwamen zes van de beste Nederlandstalige auteurs in een unieke samenwerking samen voor een tournee langs zes Engelse steden om op te treden en te ontdekken wat ze wel of niet gemeenschappelijk hebben.

 

'High Impact' is een uniek idee met een unieke groep van schrijvers, wordt gefinancierd door Flanders House en de Nederlandse Ambassade in Londen en heeft als curator Rosie Goldsmith, in het Verenigd Koninkrijk bekend als de kampioen van de internationale fictie. Het Engelse publiek kon kennis maken met de Nederlandse Dichter des Vaderlands en met Vlaanderens toonaangevende graphic novelist, met twee bestsellerauteurs, een thrillerauteur, een gevierd historicus en een reisverhalenschrijver die elke avond samen op het podium stonden. De auteurs werden door uit Vlaanderen en Nederland geselecteerd door Rosie Goldsmith omwille van hun briljante boeken, hun humor, hun wijsheid, hun vloeiend Engels en hun vaardigheden in het optreden. Ze verbluften het publiek met hun lezingen en hun ideeën. Elke avond in een andere stad, met een ander thema, op een andere soort plaats (een kerk, een theater, een kunstencentrum).

 

Indien het publiek nog niet overtuigd was van de 'High Impact' van de literatuur uit de Lage Landen wanneer de auteurs Londen bereikten voor hun laatste lezingen; werd die impact nog verhoogd door hun optreden met Engelse auteurs als Tracy Chevalier, Deborah Moggach en David Mitchell, bekend van hun schrijven over Nederlandse thema's.

gepubliceerd op: 2012-11-15

Vorige Volgende Afdrukken Doorsturen